Бивeр / Биро - Информация

 Хората, които за първи път виждат Бивър, често си задават въпроса: "По какво се различава Бивър Йоркшир от обикновения Йоркшир?" Популярните други имена са „Black and White York“/Черно-бял Йоркшир/  или  „White York“/Бял Йоркшир/. Много малко хора са чували за съществуването на такива породи като Goldust, Blueberry и Биро. Факт е, че определението за "Йорк" се превърна в обобщение за няколко породи наведнъж.

 
Бивър Йоркшир и Биро Йорк


Породата е създадена в Германия преди повече от двадесет години. /Повече подробности съм посочила в страницата "Бивър"/.
Цветът се счита за ключова характеристика на породата. Комбинация от бели, черни, червено-червени и златни цветове. Както можете да видите, Biewer Terrier е куче с уникален цвят. Кученцата от разновидността Бивър понякога имат следи от "въглен", които след три години придобиват стоманеносин оттенък. В миналото имаше правило, според което бялото трябва да бъде не повече от 80% от корпуса на Biewer York. Към днешна дата ситуацията е променена и съотношението между черно и бяло е станало въпрос на лични предпочитания, с единственото условие цветните петна по тялото на кучето да не преобладават . Между другото, RKF (Руската кинологична федерация) призна стандарта за породата през 2019 г., фиксирайки името на породата като "Biewer Terrier" и ги включи в група 9 (Придружители и декоративни кучета). Други имена: Biewer Yorkie, Biewer или Biewer йоркширски териер са все още широко разпространени и често се срещат сред собствениците и животновъдите.

Успешната комбинация от гени осигурява на Biewer Yorkshire Terrier добро здраве, подобрена костна структура и устойчивост на дислокации. С подходящи грижи Бивър практически не се разболява. Теглото на Йорк и Бивер е малко по-различно. Стандартът задава желаното тегло на Бивъра в диапазона от 2,0 до 3,6 кг (допустимо + 0,500 кг). Докато при йорките максималното тегло е 3,2 кг. Оттук и заключението, че Бивър е малко по-голям от Йорк.

Несъмнено предимство на тази порода е липсата на подкосъм - кучето на практика не линее. Козината на Бивър по-устойчива на замърсяване, въпреки че грижите за светлите зони са по-задълбочени. Препоръчително е да имате под ръка специално облекло за разходки.

В сравнение с Йоркшира, Бивъра има малко по-спокоен характер и уравновесена психика. Разбира се, както всяко здраво куче, той ще изисква вашето внимание. Отдаден и слушащ, енергичен и интелигентен. Бивърите са много дресируеми и изобщо не са агресивни/ в сравнение с Йоркшира/. Перфектният спътник във всички отношения!


"Goldust" Йорк или "Goldust" Йоркширски териер
От буквалния превод Goldust - "златен прах". Представителите на тази порода са известни със своя бял и златен цвят на козината. Породата е отгледана и регистрирана в Германия. Тя обаче не получава широко признание - по-разпространена е в Европа. Прави впечатление, че стандартът Golddust York позволява по-голямо тегло на кучетата - до 5 /пет/ килограма.


Биро

Биро - притежават  нов и рядък „шоколадов ген“. Породата Биро е млада и се появява в Германия едва през 2004 г., когато кученце с необичаен цвят е родено в кучило от черно-бели Бивери. Отличителна черта на Biro е хармоничната комбинация от бели, шоколадови и златни цветове. В момента породата не е призната и не е независима, тъй като основното изискване за концепцията на породата не е изпълнено - невъзможно е да се предскаже цвета на потомството, дори ако и двамата родители са биро. Това обаче не пречи на феновете на това куче да създават клубове и да провеждат монопородни изложби.

Стандартен  на Biro Yorkshire

(Одобрен в Германия, международният Biewer Yorkshire Terrier клуб E.V. Angeschlossen der deutschen Hunde-und zuchtgemeinschaft e.v.).

Обща форма: Кучето има дълга, дебела вълна, разделена по горната линия.

Глава: Малка и плоска, в никакъв случай не трябва да е с кръгла форма, с дебела вълна на върха и брадичката.

Муцуна: Не дълга.

Средна нос: Кафяв, с пълна пигментация .

Очи: Малки, тъмни, с интелигентен израз.

Уши: Стоящи, V-образни, богато покрити с къса, козина. 

Шия: С добър изход, не масивен.

Тяло: Много компактно, с права линия отгоре.

Крайници: Напълно прави. Лапи, покрити с гъста космена кокривка.

Опашка: Високо поставена, с богата космена покривка.

Козина: На корпуса е дълга, гладка, с копринена текстура.

Цвят:
Глава: Шоколадово-бяло-злато, симетрично обработено. Важно: изразена сянка на златото трябва да присъства на главата.

Корпус: шоколадово-бял, без пръски злато или изцяло шоколадов, но с бяло "жабо".

Гърди, корем и крака - бели

Височина и тегло:
Височина: до 25 cm
Тегло: До 3.6 кг

Мъжките трябва да имат две развити тестиса, напълно спуснати до скротума.

Недостатъци:
Липса на характерна сянка на главата на златото. Всяко отстъпление от горните точки трябва да се разглежда като недостатък.

 

В момента тази порода е популярна по целия свят и се отглежда в много страни: САЩ, Канада, Русия, Украйна, Унгария, Чехия, вече и в България, и в много други. Този списък с държави непрекъснато се увеличава. Въпреки това породата Биро йоркширски териер, подобно на породата Бивер йоркширски териер, все още не е призната от международната кучешка федерация(FCI), Kennel Club of America (AKC) въпреки, че официално призна "Бивер териер" като порода, могат да участват в изложби на кучета, организирани от клубове и асоциации в класовете за непризнати породи.

 

В Америка Биро се признава само от ICKC (Internationaler Canine Kennel Club).

Що се отнася до разликата между Биро и Бивер, освен разликата в цвета, те нямат други разлики. Бирото, подобно на Бивер, трябва да има екстериор на правилно отглеждан йоркширски териер.

Въпреки, че някои собственици на Биро отбелязват, че те са по-нежни и спокойни по темперамент от йоркширските териери, темпераментите им са по -забавни и любознателни ... Въпреки приликите в анатомията и структурата на козината,всяка една от тези три породи: Йоркшир, Бивър и Биро,  има свой собствен стандарт. 

 

 


Merle йоркширски териер - стандарт, одобрен от IKU /International Kennel Union/

Отнася се до всички цветови разновидности на Мерле, т.е. синьо Мерле(Blue merle), червено (Red)Мерле, злато (Gold) Мерле, шоколадово(chocco) Мерле, боровинки(Blueberry), черница( Mulberry) и др.
Като последните две части на името показват, анатомично съответства на модела на традиционния Йоркшир Териер. Единствените промени са цвета на козината, цвета на очите и носа. Това са най-младите цветови разнообразия на йоркширския териер.

ОБЩ ВИД: Мерле Йоркширският териер трябва да бъде компактен, елегантен, самоуверен, енергичен, хармонично изграден, с малка глава вдигната нагоре, муцуна пропорционална на черепа 3:5, изправени V - образни уши, ножична захапка, зъби 6/6 за предпочитане набор от резци.
Кучетата с по-дълги вратове се предпочитат /получават по-високи оценки на изложби/.

РАЗМЕР : желани са 25 см в холката, като се допускат + 5 см; тегло до 3,600 кг.(допустими +0,500 кг.)

КРАЙНИЦИ : прави, не твърде къси, обилно покрити с козина, малки стегнати крака , нокти от черен, кафяв, бял цвят, редуващи се.

ТЯЛО : прав гръб, задна линия - прави както в статично състояние, така и в движение; първокласните кучета са елегантни, с доста дълги вратове.

ОПАШКА : Скована , леко извита, високо поставена, носена над задната линия, обилно окосмена.

КОЗИНА : права, лъскава, мека и деликатнана на допир, без подкосъм, с разделителна линия по цялото тяло, падаща към земята, по цялото тяло с едно качество (неприемлива е къса и груба козина)

ЗЪБИ : Равни, здрави, ножична захапка, зъби 6/6, за предпочитане набор от резци.

ГЛАВА : Муцуна - малка и плоска, нито изпъкнала, нито кръгла. Профилът на главата показва ясна линия на тилната кост до носа. Водещият ръб (стоп) не е ясно изразен, но добре забележим.
Муцуна пропорционална на черепа от 3:5

НОС : черен, кафяв

ОЧИ : средни, блестящи с оживен израз, разположени челно, не изпъкнали. Оцветени в синьо, зелено, кехлибарено, могат да бъдат двуцветни- с цвят, плюс например синьо петно; синьо / кехлибарено, синьо /, черно; всяко око може да е различно оцветено.

УШИ :  изправени във формата на остър "V", не много раздалечени. "U"-образно ухо, с голяма закръгленост не е желателно и се счита за дефект.

ЦВЯТ : цяла гама от цветове, както подобава на мерле, се преплитат асиметрично, създавайки петна:

- Blueberry /боровинка - подреждане, подобно на бивера, задължителни бели лапи до лопатките,
видими сини петна по тялото със сянка по-тъмни, симетрично оцветени (желателно)
нокти бели, черни или редуващи се, очи често сини, кафяви или различни по цвят; нос черен.

- Chocoberry/шоколадова боровинка - оцветяването на бивера, задължително бели лапи до
лопатките, видими петна по тялото, частично зацапани с по-тъмен тон, глава
симетрично оцветени (желателно) нокти бели, кафяви или редуващи се, очите често
сини, кафяви, зелени, нос кафяв / черен дроб

- Mulberry/черница - оформление като в случая на бивер, задължителни бели лапи до
лопатките по тялото видим самур, златни (ADDA) петна с тон по-тъмен, главата
симетрично оцветени (желателно) нокти бели, черни или редуващи се, очи често сини,
кехлибарени, джанти в очите изцяло оцветени, нос черен

- Blue merle/синьо мерле - Сребристо-синьо палто с неправилни черни петна включително на лицето и крайниците. Желателен е интензивен тен, но липсата му не е дефект. Бял цвят е разрешен по врата, гърдите, удължени под брадичката в долната част на тялото. Предпочитат се малки и чести петна. Черен нос,
очи сини, кехлибарени, кафяви. Дисквалификация – бял цвят на гърба между холката и опашката.

- Chocolate merle/шоколадов мерле (шоколадов мрамор) преобладаващ шоколадов цвят с по-тъмни петна, желателен интензивен тен, но липсата му не е дефект, бял цвят е приемлив на врата, гърдите, удължен под брадичката в долната част на тялото, цвят на очите кафяв,
кехлибарен, синьо, зелено. Нос кафяв / черен дроб.
Дисквалификация - бял цвят на гърба между холката и опашката.

- Gold merle/златен мерле - предпочитаният цвят е златист мраморен, бежов до кафяв с черни
петна. Желателен е интензивен палеж, но липсата му не е недостатък. Бял цвят е
разрешен по врата, гърдите, удължени под брадичката в долната част на тялото.
Предпочитат се малки и чести петна. Черен нос. Очи: синьо, кехлибарено, кафяво.
Дисквалификация - бял цвят на гърба между холката и опашката.

- Red merle/червен мерле (мраморен), за предпочитане златист мраморен, бежов до кафяв с
черни петна. Интензивност на цвета е желателен, но липсата му не е недостатък. Бял цвят е
разрешен по врата, гърдите, удължени под брадичката в долната част на тялото.
Предпочитат се малки и чести петна. Черен нос, очи: синьо, кехлибарено, кафяво.

- Blue diamond/син диамант - цвят на бивер (обикновено много по-голямо преобладаване на бялото
върху тялото и главата), сини очи, черен нос.