Характеристики на козината на йоркширския териер и особености на грижата за нея

15 декември 2023

Характеристики на козината на йоркширския териер и особености при грижата за нея

Най-важното предимство на йоркширския териер е великолепната му козина. Тя е абсолютно права, тънка, копринена и дълга. Отглеждането на дълга козина, както и грижата за нея, е много трудно.

Едно от основните й предимства е уникалният й цвят. Съчетава цветовете на стоманено синьо и златист тен. Стоманено синият цвят на козината може да бъде в различни нюанси. Кученцата се раждат черни с тен. Преоцветяването започва на приблизително 2-месечна възраст и продължава до 2-годишна възраст, като окончателното оцветяване при някои кучета настъпва на 5-годишна възраст. След преоцветяване кучето не трябва да има кафяви или жълтеникави оттенъци по тялото си. Богатият златисто-червен цвят на главата и лапите трябва да е като злато. Златният цвят трябва да е малко по-тъмен в корена.

Трудно е да се опише идеалният цвят на кучето. Дори стандартът на породата не предоставя разширено описание на правилния цвят и качество на козината. В речника на експертите има много термини, които точно описват нюансите на всеки от основните цветове на йоркито.

Стоманеният син и златист цвят на козината е идеално разположено по определен начин върху тялото на йоркито. Козината на тялото от гушата до основата на опашката, по външната страна на предните крака до лактите и задните крака до коленете, има стоманеносин цвят. Козината трябва да има златист цвят на главата, гърдите, долната част на врата и корема, а на лапите - там, където няма стоманен цвят. Гърбът на ушите е с по-тъмен нюанс на червено.

Качеството и структурата на козината са много важни. Козината на йоркширския териер трябва да е права, лъскава, копринена, а не пухкава. Само такава козина може да има правилния цвят, тъй като структурата и цветът на козината са генетично свързани.

Нежелани видове 

Памук – прилича на пенирана памучна вата. Обикновено тази козина е тънка, без блясък и е топла на допир. Расте бързо, често е твърде тъмна и лесно пада. Понякога има "смесване" стоманено синя коса със златисто червена коса.

Твърда - Трудно се разпознава в ранна възраст, обикновено се проявява след 6 месеца. По правило йорки с този тип козина не са много "космати". Вълната расте бавно, неравномерно, често се накъсва в краищата. Остава почти черна с много ярки златисти зони. Въпреки че този конкретен вид  има несъмнено предимство пред другите: по-лесно  се полагат всекидневните грижи.

Черната матова козина е изключително нежелателна. Расте бързо и е гъста. На допир е мека, но без характерна копринена структура, а „вълнена“, често вълниста в краищата. Няма блясъка, характерен за обикновената козина на йоркшир.

Бяла – лека стомана- Този тип  се характеризира с ранно преоцветяване. Расте доста бързо и добре, но с възрастта има все по-отслабен цвят, а пигментът на кожата, клепачите, устните, носа и ноктите става все по-отслабен.

 

Правилният тип козина за йоркширски териер

Правилната козина трябва да е абсолютно права. Вълниста или къдрава коса е нежелан знак. Козината трябва да се усеща като коприна на допир, тоест да е гладка и хладна и да изглежда здрава, с равномерен блясък. Този тип козина расте и се оформя постепенно. С подходяща щателна грижа такава вълна може да достигне прекрасна дължина, без сплъстяване или накъсване на краищата.

Грижата за козината на йоркширския териер е сложна и се състои от няколко етапа.

 

1. Разресване.

Необходимо е да разресвате своя йоркширски териер ежедневно, като започнете от най-ранна възраст, за това имате нужда от:

* Масажна четка от естествен косъм.

* Масажна четка с метални зъбци (с антистатично покритие).

* Пластмасов гребен с метална опашка.

* Гребен с въртящи се зъби.

* Фризьорски ножици.

* Нокторезачка (за малки кучета) и пила за нокти.

2. Измиване и хигиенни процедури.

Необходимо е редовно да миете кучето си, тъй като мръсната козина не расте добре. В допълнение, маслото, нанесено само върху козината (не върху кожата), предотвратява заплитането на козината, но не може да се държи дълго време върху косата, тъй като се окислява и след 7-10 дни може да навреди на косъма вместо да има полза от него. Преди измиване козината трябва да се разплете и да се отстранят всички възли- като се използват балсами за разресване. Златното правило е да не разресвате суха козина и да не къпете сплъстена козина.

3. Сушене.

За сушене на вълна е необходимо да използвате сешоар с мощност поне1600-1800 W, винаги с превключване на температурата. Мощен сешоар ще намали времето за сушене. Ако кучето ви е много уплашено от звука на сешоар, тогава внимателно подсушете козината с кърпа, като я потупвате, вместо да я разрошвате. Първо трябва да отстраните излишната влага от очите и ушите с памучни тампони и кърпи. По време на сушенето, за удобство, можете да закрепите изсушената козина с щипки.

4. Навиване на папилоти.

Веднага след като козината на кученцето порасне, започваме да използваме пакети за коса, които помагат за запазването и растежа на козината. Първият папилот се поставя на главата в центъра на челото и се закрепва с малък ластик, който в никакъв случай не трябва да стяга или дърпа косата и кожата. От 9-10-месечна възраст можете да започнете да навивате в пакети козината по тялото. Дължината на хартията трябва да съответства на дължината на козината на животното. Мустаци и брада обикновено  започват да растат от 10-11 месечна възраст или малко по-късно.


 

Фигура 1 Схема за навиване на папилоти

В зависимост от продукта, който се използва върху навитата коса, тя се заплита в по-голяма или по-малка степен и от това зависи и продължителността на носене на пакета. Папилотите в областта на главата, като правило, трябва да се усукват веднъж на всеки 3-4 дни, върху тялото те могат да продължат до 2,5-3 седмици. За да могат папилотите за коса да се придържат към козината, обработена с масло, е по-добре да използвате 2 вида ленти: тишу и пластмаса (найлонови), в противен случай маслото ще доведе до спукване на еластичните ленти(ластиците) и хартиените пакети за коса ще се разкъсат, замърсят и  ще се разпаднат. Не можете да използвате само пластмасови ленти: козината придобива неприятна миризма, не „диша“ и се влошава. Разделянето трябва да се направи равномерно и на едно място, тогава в бъдеще косата обикновено ще се разделя на кичури, когато се навива. Върху пакетите се облича "халат", а на задните крака се поставят специални меки обувки, така че кучето да не може да почеше папилотите.

Продължителността на носене на пакетите зависи от възрастта на изложбената кариера на йоркширския териер. Веднага след като тя приключи, кучето може да бъде подстригано и започва "вторият живот" на йоркито- с къса подстрижка.


© 2016 - 2023 развъдник за йоркширски териери "Ayateya"


Всички притежатели на PET LOVERS CARD ползват 10% намаление на всички предлагани продукти, които не участват в промоция към момента.

прочети още
ДОГОВОР
1 август 2021

Запознайте се предварително с договора за покупко- продажба на кученца от развъдник "AYATEYA"

прочети още
SOFIA ZOO EXPO
9 ноември 2023

Малко кадри от представянето ни на изложението Sofia Zoo Expo, където за първи път представихме новата серия био-козметика на Bio-Groom ©. Очаквайте я скоро и в онлайн магазина ни.

прочети още

Притежаването на куче не е просто привилегия; това е отговорност! Те зависят от нас поне за храна, хигиена и подслон, а заслужават и много повече. Когато вземете куче в живота си, трябва да разберете

прочети още

Къде да вземем  чистокръвно кученце за малко пари?! Нека посмятаме заедно...: 1.Купете кученце от любимата си порода. Момиче с добър произход от титулувани развъдник, от опитен селекционер (а не от ферма за кучета или от животновъди, имитиращи добро отглеждане и развъждащи и болни животни) - 1800–4 000 лева. 2. Отглеждате го за 1,5 години на храна супер премиум клас или добро естествено хранене - около 1600 лева /годишно. (това е най-малко 1,5 години) + витамини - 350 лв./година. 3. Купете й необходимите аксесоари (каишка, яка, играчки, спално бельо, гребени и др.) - средно 600 лв. на година. 4. Повторно ваксиниране (средно около 30 лв.), съставяне на нейното родословие и  присъединете към киноложката организация - 80 лв.

прочети още

Кученцето и цената му.  Като начало: някой...

прочети още

И така, ако сте стигнали до решението да закупите йоркширски териер- със стандартна окраска или цветно, тогава трябва да решите за каква цел искате кученцето, тъй като кученцата са от различни класове и  цената на кученцето  зависи и от това:

прочети още
Покупка на кученце
29 ноември 2021

Отдавна е известно, че общуването с животните има благоприятен ефект върху хората. Общувайки с кучета, човек получава положителни емоции, което има благоприятен ефект върху неговото психологическо и емоционално здраве. В същото време човек не се чувства самотен, а децата развиват способността за съпричастност и разбиране. Едно дете може да сподели тъгата и радостта си с малък приятел, без да се страхува, че ще бъде неразбрано. Родителите, решили да си купят кученце, дават възможност на детето си да почувства важността им и да стане по-уверено в себе си. Кучето в къщата е страхотен антистрес фактор. Благодарение на кучето в къщата се създава психологически комфорт, а членовете на семейството изпитват само положителни емоции.

прочети още