За тези, които търсят кученце на по- ниска цена

30 November 2021
За тези, които търсят кученце на по- ниска цена
Кученцето и цената му. 
 
Като начало: някой там ми вкара в главата мисълта, че имам нужда от второ куче. И след като разговарях със собствениците на кучета благодарение на първото, вече бях наясно какво е родословие, каква стойност има, какво е наследственост, родителски титли и други неща, неразбираеми за начинаещ. Тъй като винаги съм бил прилежен ученик (дори медалист),  съм свикнал да уча всичко перфектно. Така подходих към избора на второто куче от позицията на суперлатив. Развъдникът е най-добрият, изборът на кученцето е първи, развъдчика е компетентният и уважаван. За да не се получи по-късно "Много искам да съм маламут, но не се получава !" Намерих един, на хиляди мили. Донесох го. И тя започна да расте: храната е най-добрата, ваксинациите са най-добрите, водачът на кучета е най-добрият, ветеринарният лекар е само вкъщи (а ако хване някаква инфекция във ветеринарна клиника?)
 
И когато дойде времето "Х", изминахме отново хиляди километри, за да чифтосваме любимото ми куче не с кой да е, а само с един от най-добрите! Разбира се, не казвам сега какво ми струваше в пари. Но не е необходимо да имате висше образование по математика, за да представите пълния мащаб на разходите.
 
О, да, съвсем забравих за изложби,издаването на сертификатите за спечелените титли, фотосесии и т.н.! Но ако някой друг наивно смята, че ни плащат за това, тогава седнете.- Ние плащаме за изложбите и всичко, което се сетите. И така, направо, участие в едно международно изложение - от 35 до 100 евро (регистрационна такса, без пътни и други разходи). А титулуваното куче има десетки такива изложби!
 
Вече сте настроени към математическата вълна? Да продължим тогава.
 
И сега на ултразвуковия монитор видяха магически кръгове с малки ембриони! Как нормалните хора се отнасят към бременните, надявам се, че знаете. Хранене, витамини, грижи, разходки, режим и прочие – разбира се. Надявам се и вие сте наясно, че всичко свързано с кучета е няколко пъти по-скъпо от това за хората. Е, сега знаете със сигурност.
 
Но това не е всичко. Нямам плевня, където някои кучета обикновено раждат в купа сено, нямам. Е, раждат в спалнята ми! Цял месец майката и малките  спят на електрически възглавници отдолу и УВ лампи отгоре(няма да навлизам в подробности защо и как се прави. Който иска може сам да разучи.) Не съм силен в числата, но мащабът на финансовата част не е трудно да се изчисли.
 
По-нататък -  още по-интересно. Бъдещата майка започва да яде за себе си и тези две- три- пет...бебета. През последните няколко дни преди раждането това „бижу” трябва да се наблюдава денонощно. Следователно „казвам сбогом на работата си за неопределено време“. Без обезщетения за майчинство или болнични, разбира се! И сега имаме раждане. Добре е, ако всичко е наред и ръцете ви идват от мястото, където природата казва... Но ако не, или просто се страхувате, или нещо се обърка - тогава подгответе чиста сума, в много стотин лева за ветеринарната клиника, която трябва да заплатите веднага. А не дай Боже, това да се наложи през ноща...тогава сумата е по две! Освен това се пригответе да останете будни 4-5 дни подред в най-добрия случай. Жалко, че не си четиридесеторък да държиш шишета за всички едновременно, ако  майката няма веднага мляко или то е недостатъчно! Освен това трябва да владеете  изкуството на микромасажа,тъй като не всички майки "зацепват" веднага, какви точно са функционалните им задължения. Ще трябва да поемете някои от тяхните задължения или дори всички заедно. И ако не масажирате коремчетата на едва пълзящите слепи новородени същества, ще е лошо, дори и фатално!
 
По-нататък - по-забавно. Така че мама да има мляко и да не си четиридесетръка, сигурно няма да уредиш танци с тамбура! Пилешки бульони, извара с пъдпъдъчи яйца и други излишъци през първите седмици са свещени. Е, тогава обичайният й апетит се връща към майката и тя е доволна от любимата си супер-премиум храна. За пет, разбира се (кой вече ги брои там). За нас работят транспортна фирма и фирма, представител на храни. Но печатарската преса, която печата банкноти, за съжаление не!
 
По-нататък - още по-забавно. Малки новородени слепи същества израстват (разбира се...), отварят очи, фокусират се и започват да им растат зъбите! И тогава - общо взето дръж се. Защото те вече искат да ядат и самостоятелно. Много! И тук е времето за обезпаразитявания срещу вътрешни паразити! И тогава идва времето на  документите за регистрация! „Майко мила!“ не означава нищо! Просто, ако имате време, щракнете върху калкулатора:
 
- обезпаразитяване - храна!
 
- ветеринарни паспорти
 
- храна!
 
- микрочипиране
 
- храна !!!
 
- регистрация (за когото не е ясно - регистрация на кученца в отдела на киноложкия клуб и изписване на документи за това) се заплащат за всяко кученце поотделно.
 
- храна !!!
 
Умножаваме всичко това по определено число любими същества. Надявам се, че няма нужда да обясняваме, че приемаме най-добрата и безопасна ваксина? И чипа и паспорта - за да нямаш проблеми, ако изведнъж решиш... Е, и т.н. О, да .. Още много пъти ХРАНА !!!
 
И точно в това време започват разговорите. Вярвате или не, пиша, но зъбите ми вече скърцат. Защото на въпроса "Можете ли да дадете кученце?" Много искам да хапя с тези зъби! Но тук се сещам за мъдрото увещание „Отнасяйте се с другите така, както бихте искали да се отнасят с вас“. Бих искал да ми бъдат обяснени. И така, въз основа на това, започвам търпеливо да обяснявам защо моите кученца не струват 600-1000 лева. Но те, от другата страна на телефона, не им пука! Оказва се, че всеки иска да има елитно куче, истински представител на породата, гледано с много любов и с най-доброто, предлагано на пазара, Но ,...ако може да струва малко.  Нищо друго няма значение. Няма значение до такава степен, е истински представител на породата, дори и коя порода е- не е важно.. "Лайка, Хъски, Йорки... или каквото имаш... Ами да тича нещо из къщи или из двора" - това е нова порода.
 
И ето го, бумерангът! Благодаря ти, мила съдбо, добре те научих! Сега повече от разбирам защо много (по това време) Селекционери отговаряха на глупавите ми въпроси с такъв тон. Единственото жалко е, че през това време те са станали много по-малко. Ненормални, бълбукащи, хапещи, но фанатично отдадени на работата си. Инвестирането в това е не само 25 часа на ден, но понякога и последните пари и цялата душа. За да могат плодовете на техния труд да зарадват НОРМАЛНИТЕ собственици с ИСТИНСКИ представители на породата! За да не им се налага да се изчервяват пред съсед, който знае много за кучета за "недолабрадор" или някакво друго "недо". За да не им се налага да плачат над 5-годишно куче, пъшкащо от болка с "внезапно" проявена дисплазия.. За да влезете в дома си здраво, родословно, красиво куче, с родословно поведение и със сигурност носещо само щастие в къщата си!
 
Изключих калкулатора отдавна. А ти?
 
Все още ли искате по-евтино куче? Ако да, тогава ме заобиколете. И по пътя помислете добре дали изобщо имате нужда от куче.
 
 
 
Автор: Мирослав Диновски /с малки редакции от мен/

Всички притежатели на PET LOVERS CARD ползват 10% намаление на всички предлагани продукти, които не участват в промоция към момента.

read more
ДОГОВОР
1 August 2021

Запознайте се предварително с договора за покупко- продажба на кученца от развъдник "AYATEYA"

read more
SOFIA ZOO EXPO
9 November 2023

Малко кадри от представянето ни на изложението Sofia Zoo Expo, където за първи път представихме новата серия био-козметика на Bio-Groom ©. Очаквайте я скоро и в онлайн магазина ни.

read more

Притежаването на куче не е просто привилегия; това е отговорност! Те зависят от нас поне за храна, хигиена и подслон, а заслужават и много повече. Когато вземете куче в живота си, трябва да разберете

read more

Къде да вземем  чистокръвно кученце за малко пари?! Нека посмятаме заедно...: 1.Купете кученце от любимата си порода. Момиче с добър произход от титулувани развъдник, от опитен селекционер (а не от ферма за кучета или от животновъди, имитиращи добро отглеждане и развъждащи и болни животни) - 1800–4 000 лева. 2. Отглеждате го за 1,5 години на храна супер премиум клас или добро естествено хранене - около 1600 лева /годишно. (това е най-малко 1,5 години) + витамини - 350 лв./година. 3. Купете й необходимите аксесоари (каишка, яка, играчки, спално бельо, гребени и др.) - средно 600 лв. на година. 4. Повторно ваксиниране (средно около 30 лв.), съставяне на нейното родословие и  присъединете към киноложката организация - 80 лв.

read more

И така, ако сте стигнали до решението да закупите йоркширски териер- със стандартна окраска или цветно, тогава трябва да решите за каква цел искате кученцето, тъй като кученцата са от различни класове и  цената на кученцето  зависи и от това:

read more

Отдавна е известно, че общуването с животните има благоприятен ефект върху хората. Общувайки с кучета, човек получава положителни емоции, което има благоприятен ефект върху неговото психологическо и емоционално здраве. В същото време човек не се чувства самотен, а децата развиват способността за съпричастност и разбиране. Едно дете може да сподели тъгата и радостта си с малък приятел, без да се страхува, че ще бъде неразбрано. Родителите, решили да си купят кученце, дават възможност на детето си да почувства важността им и да стане по-уверено в себе си. Кучето в къщата е страхотен антистрес фактор. Благодарение на кучето в къщата се създава психологически комфорт, а членовете на семейството изпитват само положителни емоции.

read more