Какво трябва да знаете, когато ще се грижите за Йоркширски териер

1 December 2022
Какво трябва да знаете, когато  ще се грижите за Йоркширски териер

Притежаването на куче не е просто привилегия; това е отговорност!
Те зависят от нас поне за храна, хигиена и подслон, а заслужават и много повече. Когато вземете куче в живота си, трябва да разберете ангажимента, който включва притежаването на куче!
Йоркширските териери, селекционирани правилно, обикновено са здрави кучета и отговорните развъдчици изследват кучетата преди да ги включат в развъдната си програма, за здравословни проблеми като очни аномалии и патела,. За да се избегне последното, трябва да се внимава да се ограничи скачане на йоркито от високо (легло, диван и т.н), особено докато е кученце.
Козината на йоркширския териер е много подобна на човешката коса и трябва да се третира по съответния начин. Ако козината се поддържа дълга, трябва да се четка ежедневно. За да избегнете дразнене на очите, косата в горната част на главата трябва да се подстриже късо или да се прибере нагоре на кок/“кукуригу“. Йоркито ще се нуждае от баня всяка седмица или поне веднъж на 15 дни. Проверявайте ушите всяка седмица за остатъци или признаци на инфекция.
Дори малките кучета изискват движения и забавления, за да останат здрави, както психически, така и физически. Йоркитата се нуждаят, както от умерени упражнения като разходки със стопанина си с равномерно темпо, така и от кратки изблици на активност, като например гонене на тенис топка. Кратка разходка два пъти на ден вероятно ще бъде достатъчна за вашето йорки, за да види нови пейзажи и да изгори натрупалата се енергия. Занимания като обучения за послушание например, също ще осигури полезна дейност, за да го поддържа здраво, като същевременно предизвиква и развитиие на ума му.
Йоркитата обичат стопаните си и са много интелигентни, но понякога и доста нетърпеливи. Предлагането на екстремни похвали и лакомства за добро поведение ще работи много по-добре с йоркито, отколкото грубите корекции. Започвайки от ранна възраст, йоркито трябва да се социализира към странни ситуации, хора и други кучета. Въвеждайте го в нови ситуации бавно и винаги в спокойна и щастлива атмосфера. Това трябва да са положителни преживявания!
Въпреки малкия си размер йоркитата могат да участват и да се отличават и с кучешки дейности -много йоркита служат със своите човешки партньори в роли на терапевти, особенно при терапии на деца.
Йоркширският териер трябва да се храни с висококачествена храна за кучета, независимо дали е произведена в търговската мрежа или приготвена домашно. Всяка диета трябва да е подходяща за възрастта на кучето (кученце, възрастно или старо). Някои кучета са склонни към наднормено тегло, така че наблюдавайте консумацията на калории и нивото на теглото на вашето куче.
Лакомствата могат да бъдат важна помощ при обучението, но даването на твърде много, може да причини затлъстяване. Научете кои човешки храни са безопасни за кучета и кои не. Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако имате някакви притеснения относно теглото или диетата на вашето куче. Чистата, прясна вода трябва да е на разположение по всяко време.


Всички притежатели на PET LOVERS CARD ползват 10% намаление на всички предлагани продукти, които не участват в промоция към момента.

read more
ДОГОВОР
1 August 2021

Запознайте се предварително с договора за покупко- продажба на кученца от развъдник "AYATEYA"

read more
SOFIA ZOO EXPO
9 November 2023

Малко кадри от представянето ни на изложението Sofia Zoo Expo, където за първи път представихме новата серия био-козметика на Bio-Groom ©. Очаквайте я скоро и в онлайн магазина ни.

read more

Къде да вземем  чистокръвно кученце за малко пари?! Нека посмятаме заедно...: 1.Купете кученце от любимата си порода. Момиче с добър произход от титулувани развъдник, от опитен селекционер (а не от ферма за кучета или от животновъди, имитиращи добро отглеждане и развъждащи и болни животни) - 1800–4 000 лева. 2. Отглеждате го за 1,5 години на храна супер премиум клас или добро естествено хранене - около 1600 лева /годишно. (това е най-малко 1,5 години) + витамини - 350 лв./година. 3. Купете й необходимите аксесоари (каишка, яка, играчки, спално бельо, гребени и др.) - средно 600 лв. на година. 4. Повторно ваксиниране (средно около 30 лв.), съставяне на нейното родословие и  присъединете към киноложката организация - 80 лв.

read more

Кученцето и цената му.  Като начало: някой...

read more

И така, ако сте стигнали до решението да закупите йоркширски териер- със стандартна окраска или цветно, тогава трябва да решите за каква цел искате кученцето, тъй като кученцата са от различни класове и  цената на кученцето  зависи и от това:

read more

Отдавна е известно, че общуването с животните има благоприятен ефект върху хората. Общувайки с кучета, човек получава положителни емоции, което има благоприятен ефект върху неговото психологическо и емоционално здраве. В същото време човек не се чувства самотен, а децата развиват способността за съпричастност и разбиране. Едно дете може да сподели тъгата и радостта си с малък приятел, без да се страхува, че ще бъде неразбрано. Родителите, решили да си купят кученце, дават възможност на детето си да почувства важността им и да стане по-уверено в себе си. Кучето в къщата е страхотен антистрес фактор. Благодарение на кучето в къщата се създава психологически комфорт, а членовете на семейството изпитват само положителни емоции.

read more